Uprawa i ochrona roślin

Rosnąca świadomość ekologiczna społeczeństwa to także bardziej świadome rolnictwo. Coraz częściej rolnicy decydują się na odejście od chemicznych metod produkcji na rzecz ekologicznych. Dzięki temu plony, które zbierają są bardziej ekologiczne i przede wszystkim zdrowsze do spożycia.

Bardzo ważne dla wzrostu roślin jest zrównoważone nawadnianie. Musi być ono precyzyjne, odpowiednio dobrane do danej uprawy, a przede wszystkim – optymalnie wykorzystujące wodę: dostarczające ją roślinie w sposób efektywny i zapobiegające jej marnowaniu.

Popularne stało się również rolnictwo pionowe, czyli rodzaj produkcji rolnej, w którym warzywa są uprawiane w zamkniętych pomieszczeniach z regulowanym klimatem, oświetleniem i systemem odżywiania i umieszczone jedna nad drugą, a nie wysiewane (wysadzane) w poziomych rzędach, jak ma to miejsce w tradycyjnych systemach rolniczych. Pozwala to przy małej powierzchni uprawy osiągnąć większe plony.

Skuteczną alternatywą tradycyjnej uprawy organicznej może być hydroponika, czyli bezglebowa metoda uprawy, której środowiskiem wzrostu roślin są różnego rodzaju podłoża inertne, takie jak wełna mineralna czy włókno kokosowe. Metoda ta zapewnia dostęp do składników odżywczych, warunkuje wyrównany wzrost roślin oraz eliminuje wystąpienie szkodników i chorób pochodzących od gleby. Tym samym ogranicza, bądź całkiem eliminuje konieczność zastosowania środków ochrony roślin.

Postęp w dziedzinie technologii zapewnił rolnikom dostęp do coraz bardziej zaawansowanych narzędzi i systemów wspomagających pracę na polu. Współczesne rolnictwo zakłada wykorzystywanie dronów, satelit i czujników, co przyczynia się do większej efektywności i precyzji zabiegów agrotechnicznych, przy jednoczesnej redukcji kosztów i zwiększeniu plonów.