DŁUGOLETNIA TRADYCJA

Rolnictwo zawsze było kluczowym elementem gospodarki naszego kraju. Zaliczane jest do I sektora gospodarki narodowej oraz jest najważniejszym elementem gospodarki żywnościowej. Poza produkowaniem żywności dla ludzi rolnictwo ma także na celu wytwarzanie pasz dla zwierząt oraz surowców dla przemysłu przetwórczego.


Uprawa roli w Polsce była dla wielu jej mieszkańców całym ich życiem, a na polu spędzali większość swojego czasu. Zapewniało to jakość wytwarzanych produktów. Polskie gospodarstwa opierając się o wartości, takie jak tradycja i doświadczenie, nie wspomagały się pestycydami czy sztucznymi nawozami.


Odbywały się wymiany między sąsiadami. Kiedy ktoś miał dużo zboża, które mogło posłużyć między innymi jako pasza dla zwierząt, mógł wymienić się z kimś na sezonowe warzywa, owoce, a nawet mięso.
Od zawsze również istniały ryneczki, na których kupić można było swojskie produkty prosto od rolnika.
Tradycja polskiego rolnictwa zawsze zbliżała ze sobą ludzi i tworzyła społeczeństwo, które szanuje wartości jakie idą za polskimi produktami, czyli jakość oraz bezpieczeństwo.