Czynniki przyrodnicze

Wydajność rolnictwa zależy od jakości gleby, która wpływa na stopień i rodzaj wykorzystania gruntów. Jest ona określana przez trzy pojęcia: żyzność, urodzajność i produktywność.

Żyzność to naturalna zdolność gleby do dostarczania roślinom składników pokarmowych oraz wody i powietrza. Dzięki zrozumieniu jaką żyzność ma dana gleba, możemy zwiększać jej stopień poprzez dostosowywanie nawozów organicznych oraz sposób ich nawożenia. Dzięki odpowiednim zabiegom dbamy o urodzajność danej ziemi, co prowadzi do poprawy produktywności, czyli zdolności gleby do produkcji biomasy.

Ważna dla rolników jest przede wszystkim rzeźba terenu. W Polsce aż 75% powierzchni zajmują tereny płaskich lub lekko pofalowanych nizin. To sprawia, że maszyny rolnicze nie mają przeszkód, aby wjechać na pole. Na nizinach również woda opadowa nie spływa tak szybko jak na stromych stokach, dzięki temu erozja nie postępuje tak szybko, jak dzieje się to na terenach podgórskich.

W naszym klimacie dobrze czują się rośliny pastewne takie jak m. in. kukurydza. Nasz kraj leży w klimacie umiarkowanym ciepłym przejściowym. Długość okresu wegetacyjnego w nizinnej części kraju waha się od 180 do 220 dni. W górach długość tego okresu wynosi od 100 do 150 dni. Okres ten daje roślinom możliwość wzrostu i rozwijania się. Opady oraz temperatura w Polsce przez większość roku są na poziomie, który sprzyja wzrostowi.