JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO

Polski sektor rolnictwa spełnia wszystkie najwyższe unijne standardy, zgodne z koncepcją „od pola do stołu”. Priorytetem rolnej polityki unijnej jest przede wszystkim wspieranie rolników i poprawa wydajności rolnictwa przez zapewnienie stabilnych dostaw żywności po przystępnych cenach.

Promocja ekologicznej żywności zakłada znaczące ograniczenie chemicznych preparatów i nawozów sztucznych (w tym azotowych). Rolnicy, stosując nawozy naturalne, które pochodzą z ich własnych gospodarstw przyczyniają do poprawy wartości gleby.

Szczegółowo opisane są również wymagania co do hodowli trzody chlewnej. Określane są konkretne warunki pomieszczeń, w których przebywają zwierzęta, takie jak odpowiednie oświetlenie, minimalna powierzchnia posadzki w kojcach czy stopień dopuszczalnego hałasu.

Ważny jest także cykl produkcji mięsa wieprzowego. Zapobieganie chorobom zwierząt jest fundamentem, na którym opiera się bezpieczeństwo żywności, jednak bardzo ważna jest ciągła kontrola na każdym etapie jego produkcji. Polskie instytucje sanitarno-epidemiologiczne oraz Inspekcja Weterynaryjna ciągle monitorują i kontrolują jakość i bezpieczeństwo żywności, w tym mięsa.

W tym celu powstał System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP), który skupia się na dbałości o dobrostan zwierząt, ochronie środowiska, zdrowiu konsumentów i jakości mięsa. Konsument wybierając produkt z oznaczeniem QAFP ma gwarancję, że produkt, który wybiera jest jakościowy i bezpieczny.